Illam Tæpper

 Ilam, Illam 

Byen Illam finder man i den iranske del af Kurdistan, ca. 180 km sydvest for Kirmanshar. Det er i den yderste del af Hamedan-området. Tæpperne herfra er ofte meget fine og gode i kvaliteten. Illam-tæpperne er anderledes og skiller sig ud fra andre tæpper i dette område, idet de er så fine i kvaliteten. Det er oprindeligt producenter fra byen Qum, som flyttede deres produktion hertil, fordi det var billigere at få knyttearbejdet udført her. Første gang jeg selv så et Illam-tæppe, troede jeg, det var et Qum-tæppe, knyttet på silkebund, så den forklaring giver god mening. De er typisk knyttet på silkebund med en tæthed på 500.000-800.000 knuder pr. m2. Ulden er af god kvalitet, og der er anvendt kvalitetsfarver i en blanding af naturfarver og syntetiske farver. Tæpperne herfra er ofte hårdt banket og har altså en tæt luv. Mønstrene kan variere en del, men shah Abbas og Boteh uden medaljon er almindelige.

Læs mere om Qum her:

Qum, Qoum, Ghoum, Kum, Ghom Efter byen Maschad er Qum en af de vigtigste shiitiske valfartsbyer. Her ligger Imam Reza VIII’s søster Fatima begravet. Hun blev kaldt en engel, fordi hun var berømt for sin godhed, og shah Safi I byggede en gravmoske til helgeninden. Senere er gravmælet ombygget og gjort større. Shah Abbas I byggede mausoleet “Hazzat-e-Masumeh”. Han ligger selv begravet dér sammen med ni andre konger. Kuplen på Fatima-helligdommen blev forgyldt af Fath Ali Shah. I dag ses den som et fantastisk smukt bygningsværk med gylden kuppel og keramikmosaikker i smukke farver.

Byen Qum ligger ca. 150 km syd for Teheran. Når vi kører dertil, kommer vi forbi stedet, hvor Imam Khomeini ligger begravet. Det er en stor og meget smuk moske med gyldne minareter og en stor gylden kuppel. Vi passerer også forbi den internationale lufthavn ”Imam Khomeini Airport”, fortsætter sydover og kører ad en lang strækning langs saltsøen ”Hoze Soltan Salt Lake”. Når vi kører til Qum, starter vi altid meget tidligt om morgenen i Teheran. Dels for at undgå trafikken i Teheran, dels fordi det på denne flade strækning bliver meget varmt. Tæppefremstillingen i Qum er af nyere dato. De første tæppevæve kom til byen omkring 1930. Det var knyttere og handlende fra Keschan, der satte gang i tæppeproduktionen i Qum. Her havde man ikke nogen gammel tæppetradition at se tilbage på og var derfor henvist til at knytte efter mønstre fra andre områder. Selv om Qum-tæpperne i mange år stod i skyggen af Keschan-tæpperne, har Qum oparbejdet et godt ry på grund af den smukke, håndværksmæssige standard, de gode kvaliteter i materialerne og en efterhånden selvstændig stil. Qum er særligt berømt for sine silketæpper, som hører til blandt verdens fineste. 

Læs mere om Hamedan-området her:

Hamadan, Hamedan 

(De fleste tæpper fra Hamadan-provinsen er gode brugstæpper. De er generelt robuste og slidstærke.)

Byen Hamadan, der tidligere hed Ekbatana, ligger ved Alvand-bjergene i 1900 meters højde. Klimaet er behageligt om sommeren, for her er køligere end i mange andre iranske storbyer, men om vinteren er der forholdsvist koldt. Byen er centrum for et af Irans største tæppedistrikter. Hamadan-området er et stort område med mange hundrede landsbyer, som alle er kendte for deres egne mønstre og kvaliteter. Tæpperne herfra har deres egne navne, alt efter hvor de kommer fra, men da byen Hamadan er opsamlingsby for hele området, betegnes disse tæpper slet og ret som Hamadan-tæpper, også selv om de ikke er knyttet der.

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: http://www.belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/
Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: muusmann-forlag.dk

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Illam tæpper.

Illam Tæpper

  • 1
Der er ingen varer i denne kategori!
  • 1